Rope Access – fænomenet fra England

I starten af 1980’erne stod briterne overfor en udfordring. Der var brug for en metode til sikkert og effektivt at arbejde i højderne på boreplatformene.

Dette blev startskuddet til rope access, som i dag er den sikreste arbejdsmetode til opgaver i højden. ​

Hvad er rope access?

Direkte oversat betyder det: reb adgang, og på dansk kaldes teknikken blandt andet også for erhvervsklatring, industriklatring, arbejdsklatring og rebteknik.

I dag er der uddannet over 30.000 klatrer, som dagligt løser opgaver verden over med erhvervsklatring. Alle har taget den britiske IRATA-uddannelse, som forløber over 5 dage.

​Den foretrukne løsning​

I England er rope access langt mere udbredt end herhjemme. Her benytter blandt andet kommunerne metoden fremfor stilladser til opgaver i højden – og dette er der god grund til.

Det startede med, at en kommune ville undersøge, om rope access eller stillads var den billigste arbejdsmetode. De hyrede således to britiske entreprenører til at fuge imellem betonelementer i en række nyopførte boligblokke; den ene med stillads og den anden med brugen af rope access.

Efter opgaven var afsluttet, kunne kommunen se, at der med rope access var helt op mod 40 % at spare. Derudover blev opgaven udført på den halve tid, da der ikke blev brugt tid på opsætning og nedtagning af stillads.

En ny og smart metode


Denne form for erhvervsklatring er stadig en forholdsvist ny arbejdsmetode i Danmark, og det er de færreste, som har hørt om den.

Her på siden kan du blive klogere på begrebet.

Læs mere under punktet erhvervsklatring, og få et indblik i hvordan Rebteknikeren nemt og effektivt kan løse dine arbejdsopgaver i højden.

Læs mere om den britiske rope access udannelse på: www.irata.​org​

billede1_1421